Iniciem el curs 20-21 al Grup LIEC!

Aquest curs el LIEC ha començat amb la sessió del passat dimecres 14 d’octubre on vam tenir la oportunitat de donar la benvinguda als nous membres, recordar el que vam fer el curs passat i pensar en les activitats per aquest nou curs. A més a més, el Víctor López ens ha compartit l’activitat AppCheckers sobre validació d’apps que va dur a terme el curs passat amb el seu alumnat.

La sessió es va iniciar amb el recordatori per part de la Conxita sobre els terminis per enviar comunicacions als propers congressos de Enseñanza de las Ciencias i ESERA 2021. També, vam recordar totes els activitats i discussions que vam tenir el curs passat i que reprenem enguany.

Quadre resum de les activitats del curs 19-20.

Posteriorment, la Digna ens va recordar els objectius del Projecte ESPIGA, finançat pel MICINN, en el que està involucrat el Grup LIEC, i el seu grau d’assoliment fins el moment. Ens va emplaçar a seguir desenvolupant els objectius 2 i 3 dissenyant activitats que fomentin el pensament crític i identificant les seves potencialitats i dificultats. D’altra banda, també es va proposar fer una publicació amb totes les activitats que estem dissenyant al voltant de la idea d’ “Ensenyar i aprendre ciències a l’era de la post-veritat” que va ser molt ben rebuda per part de tothom, però es va proposar buscar un títol més provocador.

A la segona part de la sessió el Víctor López ens presenta un projecte d’aula AppCheckers que va poder realitzar el curs passat amb el seu alumnat. Aquesta activitat té per objectiu fomentar el pensament crític a través de desenvolupar idees com la verificació o la fiabilitat, a partir del repte de decidir com de fiable és una app del mòbil. 

El projecte s’estructura en 4 fases: 1) Què vol dir una app que fa una mesura falsa o enganyosa?; 2) Disseny i realització d’un experiment per posar a prova l’app; 3) Elaboració d’una escola de criteris de fiabilitat; 4) Elaboració d’un vídeo de “app check”. 

El Víctor ens va anar desenvolupant les diferents fases del projecte a mesura que ens ensenyava exemples de produccions de l’alumnat. A més a més, ens va ensenyar diferents vídeos fets per l’alumnat on explicaven l’experiment que havien fet, els resultats obtinguts i com a conclusió quina fiabilitat li donaven a la app.

A continuació es va obrir un torn de preguntes on diferents persones van comentar que l’activitat els hi havia semblat molt interessant. La Núria Solsona va comentar que seria interessant veure els biaixos de gènere a l’hora de triar app. La Núria Domènech explica que ella també va fer l’activitat a l’aula i destaca dos punts forts de l’activitat, d’una banda, que són recerques úniques i d’altra banda, que les recerques no eren una cosa aliena a l’alumnat sinó que era un context molt proper. La Digna i la Neus parlen de la possibilitat de que l’alumnat construeixi la seva base d’orientació, i la Neus destaca que el coneixement que s’està treballant és molt rellevant. La Begoña Burgoa pregunta si diferents grups han provat de validar la mateixa app i que seria interessant per comparar-ho. El Víctor respon que va deixar molta llibertat a l’alumnat a l’hora de triar i que cada grup va fer una app diferent, però que seria interessant fer-ho, i que degut al confinament no es va poder fer una gran reflexió posterior amb tot el grup-classe.

Finalment, com a clausura de la sessió, la Conxita destaca que hauríem de veure com encaixar aquestes activitats amb la plantilla que es va treballar el curs passat sobre pensament crític perquè ens pugui servir de guió per pensar en les habilitats i disposicions del pensament crític que es promouen.

La revista Enseñanza de las Ciencias organitza el XI Congreso de Investigación en Didáctica de las Ciencias

Volem compartir la carta d’informació que ens han fet arribar des de la revista Enseñanza de las Ciencias per participar al XI Congreso de Investigación en Didáctica de las Ciencias:

Estimados/as amigos/as,

Del 7 al 10 de septiembre de 2021 se celebrará el XI Congreso de Investigación en Didáctica de las Ciencias, que organiza la revista Enseñanzas de las Ciencias.

El Congreso tiene como tema principal en esta edición lema “Aportaciones de la educación científica para un mundo sostenible”, aunque se podrán presentar comunicación en estas líneas temáticas.

A esta décima edición se podrán presentar trabajos en la modalidad de simposios y comunicaciones cortas. El plazo de envío empezará el próximo 7 de septiembre y finalizará el 30 de noviembre de 2020.

Toda la información de cómo participar, los plazos de inscripción etc., los podéis consultar en la página web www.congresoenseciencias.org, en la que próximamente estará disponible un avance del programa.

El Congreso también estará presente en las redes sociales y puedes seguirlo a través de su perfil en twitter @CongresoEnsCC  y su página en Facebook  https://www.facebook.com/Congresoenseciencias

Esperamos que esta información sea de vuestro interés.

Un cordial saludo,

Dirección del XI Congreso Internacional de Investigación en Didáctica de las Ciencias

Pedro Rocha dos Reis. Universidad de Lisboa
Florentina Cañada Cañada. Universidad de Extremadura

Calendari

octubre 2020

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

4 noviembre, 2020
2 diciembre, 2020
13 enero, 2021
3 febrero, 2021
3 marzo, 2021
7 abril, 2021