Enseñando Ciencia con Ciencia

El proper 5 de març es presenta a la Residència de Estudiantes de Madrid el llibre, coordinat per Digna Couso (UAB) i Rut Jiménez-Liso (UAL)  «Enseñando ciencia con ciencia». Aquest llibre, que ha estat realitzat amb el suport de Fecyt i la Fundacion Lilly, inclou una síntesi de resultats en ensenyament i aprenentatge de les ciències realitzada per experts i expertes en el tema d’àrees diferents, com ara Ignacio Pozo, Marilar Jiménez-Aleixandre, Marta Macho o David Bueno, entre altres. Hi col·laboren diversos docents del Dept. de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències, incloent Digna Couso, Jordi Domènech i Neus Sanmartí. 

El llibre estará disponible en obert ja que la intenció és que arribi al màxim de professorat possible. La presentació del mateix, incloent una taula debat sobre ensenyament de les ciències basat en recerca, es pot seguir per streaming a https://youtu.be/nonIOVqGycI

Gràcies 

Simposi sobre el Pensament Crític i Creatiu a l’Educació

Us compartim la informació sobre aquest Simposi que organitza l’ICE UAB els propers 27 i 28 de novembre.

Us adjuntem la informació a continuació:

A diari cadascú de nosaltres hem d’aplicar els nostres coneixements per interpretar el que passa al nostre voltant, hem de decidir com a membres d’una comunitat i hem d’actuar individualment o col·lectiva. Pensament crític. No el podem deixar de banda a les aules.

Hi ha diferents visions sobre el significat del pensament crític  i com promoure’l. En el  #simcrecri_ICEUAB volem reflexionar sobre elles parlant d’habilitats de pensament, disposicions (actituds), competències metacognitives, processos lògics de pensament….

També volem compartir estratègies que utilitzem a les aules per fomentar el desenvolupament del pensament crític. Debats, projectes, experiències d’indagació, destreses de pensament…. 

El #simcrecri_ICEUAB comptarà amb l’aportació d’experts que ens parlaran des de la Filosofia, la Pedagogia, la Ciència, la Lingüística o les Humanitats, però sobretot vol fonamentar-se en l’intercanvi d’experiències d’aula en què es promou el pensament crític.

Segur que hi ha mestres del vostre grup de treball que posen en marxa situacions d’aprenentatge en què pretenen ajudar a desenvolupar el pensament crític en els alumnes. Si és així, volem que vinguin al #simcrecri_ICEUAB a compartir-les i comptem amb tu per encoratjar-los a fer-ho.

Volem incloure presentacions d’experiències tant en format oral com en pòster. Per les dues opcions cal redactar una breu proposta de comunicació. Aquí https://www.uab.cat/web/formacio/formacio-permanent-professorat-no-universitari/simposi-sobre-pensament-critic-comunicacions-1345803814787.html podeu accedir a la informació detallada. El termini de presentació arriba fins al 17 d’abril.

Les preguntes per fomentar el pensament crític i científic

L’octubre hi ha unes jornades per treballar el pensament crític a l’aula La begonya ens ho explica.

Encuentros, s’acaba el termini!

Avui ens ha visitat la Inés M. Bargiella de la USC que fa la tesi sobre el pensament crític i l’ensenyament de pràctiques científiques a educació infantil. Primer ens va presentar el projecte CRITHINKEDU on esta inmersa la seva recerca, que va culminar amb un informe divulgatiu sobre el pensament crític.

Al final de la seva presentació sorgeix la pregunta: què entenem com a pensament crític a educació infantil? Difícil pregunta! Mariona ho veu com la «llavor» que plantem i que, suposant que la fem evolucionar en una progressió, s’acaba convertint en un pensament crític.

A continuació, la Conxita ens presenta la importància de les bones preguntes a través de la feina de la Montserrat Roca, basant-se en els següents articles:

Neus Sanmartí matitza que quan s’analitzaven les preguntes, el tipus de pregunta que més mancaba eren les de comprovació.

A continuació es van associar les preguntes al cicle d’aprenentatge i es van associar els tipus de pregunta amb el cicle. La Neus comenta que el que falta més del cicle és la part d’estructuració. Pensa que això no s’ha de perdre perquè sinó falta un moment d’abstracció i síntesi i el coneixement es perd.

Es parla que en els projectes escolars cal tenir en compte la complexitat d’estructurar les idees clau de cada disciplina i entre les disciplines.

La Manuela en llegeix un extracte d’un diàleg a infantil i defensa que es pot treballar el pensament crític a infantil. Destaca per exemple la importància de traudir en diferents llegunatges el mateix significat. Ens fa la reflexió sobre que el pensament crític és una abstracció nostra, no existeix per si sol i que les professores el poden treballar amb o sense adonar-se’n.

Visitant les preguntes associades a l’exploració, es destaquen preguntes com: Què et sorpren? Aquesta pregunta permet convidar a l’alumnat a participar.

Per aquells que voleu aprofundir més en el pensament crític, us deixem una lectura interessant a suggerència de Manuela, la traducció d’un escrit d’en Mathew Lipman:

Calendari

febrero 2020

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
 • LIEC
6
 • IV Jornades Formatives de Doctorat
7
 • IV Jornades Formatives de Doctorat
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 • MiniLIEC
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

 

4 marzo, 2020
 • LIEC

  4 marzo, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details

17 marzo, 2020
 • MiniLIEC

  17 marzo, 2020  11:00 - 13:00
  UAB Facultat de Ciències de l'Educació, Edifici G, Plaça del Coneixement, 08193 Bellaterra (Cerdanyola el Vallès), Barcelona, Espanya

  See more details

1 abril, 2020
 • LIEC

  1 abril, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details

21 abril, 2020
 • MiniLIEC

  21 abril, 2020  11:00 - 13:00
  UAB Facultat de Ciències de l'Educació, Edifici G, Plaça del Coneixement, 08193 Bellaterra (Cerdanyola el Vallès), Barcelona, Espanya

  See more details

6 mayo, 2020
 • LIEC

  6 mayo, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details

19 mayo, 2020
 • MiniLIEC

  19 mayo, 2020  11:00 - 13:00
  UAB Facultat de Ciències de l'Educació, Edifici G, Plaça del Coneixement, 08193 Bellaterra (Cerdanyola el Vallès), Barcelona, Espanya

  See more details

3 junio, 2020
 • LIEC

  3 junio, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details