Dissenyant una activitat per fomentar el pensament crític

La sessió del LIEC d’ahir dia 4 de març es va plantejar com un taller de disseny d’activitats didàctiques que fomentessin el pensament crític. Tot i així, vam poder reflexionar al voltant de diferents idees que comentarem.

Per una banda, es vam voler compartir una sèrie de notícies. Entre elles, vam recomanar la lectura d’un nou llibre:

Image result for hector ruiz como aprendemos

Alguns dels components del LIEC van comentar que l’autor es conegut per participar de plataformes com Science Bits i a la vegada, es van recuperar reflexions sobre les formes de fer recerca, contrastant recerques molt concretes i centrades en buscar evidències de petites accions en comparació a recerques no tant centrades en evidències però que tenen en consideació un marc social més ampli.

A continuació vam proposar una activitat basada en un altre llibre:

Image result for aprendizaje basado en el pensamiento

Aquest llibre treballa molt amb la idea de rutines de pensament, habilitats com la resolució de problemes, etc. D’aquesta manera, vam proposar analitzar una de les rutines que planteja sobre com resoldre problemes a l’aula i vam valorar els pros i contres. En l’activitat es plantejama un problema: com disminuir el soroll d’una cafeteria. Llavors es plantegen solucions, se n’escull 1, se’n pensen els pros i contres i es revisa per oferir una segona proposta més refinada i millorada.

En aquesta discussió, en Joan Aliberas va comentar que aquesta activitat planteja cometències de tipus més social i que van vinculades a la idea de projecte (ABP), que busca una solució a temes reals. Per ell, s’han de distingir els moments en que es fa ciència i els moments que volem arribar a un resultat de forma planificado. En un cas es tracta d’un projecte algorítmic, on hi ha preguntes de «com ho farem?» i es planifica un procés. En un altre cas, es tracta d’un projecte heurístic, on apareixen coses que no acabem d’entendre alguna cosa i es va explorant en un procés prèviament no planificat. Amb aquesta proposta, en Joan creu que no resulta sa barrejar ambdós tipus de processos i que cadascun ha de tenir el seu espai, ja que les dues tenen un poder pedagògic important i resulta interessant que tinguin el seu espai independent.

La Mariona E. diu que realment no es planteja bé el problema: el problema no és reduir el soroll, sinó que ens molesta. Per tant distingeix entre el plantejament del problema i solució del problema. Per resoldre’l cal definir-lo bé, i això creu que no està recollit en l’activitat del llibre.

En Jordi Domènech, per altra banda distingeix entre preguntes científiques de les que no i proposa que si la pregunta fos: Per què hi ha tant de soroll? Es podrien instrumentalitzar continguts associats a un model científic escolar tot i que no fos de forma completa.

En Julià H. afegiria preguntes per fer una mena de receca abans: Què es el so? com es mesura? com es transmet?

Per altre costat l’Anna Marbà creu que a l’activitat li falta veure a qui afecta aquesta solució que es proposa i no nomes pros i contres, sino també l’ambit social al que afecta.

Amb totes aquestes idees, plantegem la segona part de la sessió, on recuperem el disseny de l’activitat iniciada algunes sessions anteriors amb l’objectiu més concret de dissenyar una activitat curta. Per això, vam modificar l’esquema de la sessió de gener: (veure entrada de la sessió) i vam compartir algunes propostes.

Alguns dels temes on s’emarcaven les activitats proposades van ser: les apps que mesuren «coses», les mesures de protecció contra el coronavirus o les zones de baixes emissions. Algunes d’elles, com la que va proposar en Víctor, ja s’estàn portant a terme i les podeu seguir per Twitter:

Neus Sanmartí va aprofitar per recomanar-nos un llibre que ha sortit fa poc de en Davida Perkins i que va en la línea del presentat anteriorment i que està actualitzat:

Us compartim la presentació de la sessió:

Enseñando Ciencia con Ciencia

El proper 5 de març es presenta a la Residència de Estudiantes de Madrid el llibre, coordinat per Digna Couso (UAB) i Rut Jiménez-Liso (UAL)  «Enseñando ciencia con ciencia». Aquest llibre, que ha estat realitzat amb el suport de Fecyt i la Fundacion Lilly, inclou una síntesi de resultats en ensenyament i aprenentatge de les ciències realitzada per experts i expertes en el tema d’àrees diferents, com ara Ignacio Pozo, Marilar Jiménez-Aleixandre, Marta Macho o David Bueno, entre altres. Hi col·laboren diversos docents del Dept. de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències, incloent Digna Couso, Jordi Domènech i Neus Sanmartí. 

El llibre estará disponible en obert ja que la intenció és que arribi al màxim de professorat possible. La presentació del mateix, incloent una taula debat sobre ensenyament de les ciències basat en recerca, es pot seguir per streaming a https://youtu.be/nonIOVqGycI

Gràcies 

Simposi sobre el Pensament Crític i Creatiu a l’Educació

Us compartim la informació sobre aquest Simposi que organitza l’ICE UAB els propers 27 i 28 de novembre.

Us adjuntem la informació a continuació:

A diari cadascú de nosaltres hem d’aplicar els nostres coneixements per interpretar el que passa al nostre voltant, hem de decidir com a membres d’una comunitat i hem d’actuar individualment o col·lectiva. Pensament crític. No el podem deixar de banda a les aules.

Hi ha diferents visions sobre el significat del pensament crític  i com promoure’l. En el  #simcrecri_ICEUAB volem reflexionar sobre elles parlant d’habilitats de pensament, disposicions (actituds), competències metacognitives, processos lògics de pensament….

També volem compartir estratègies que utilitzem a les aules per fomentar el desenvolupament del pensament crític. Debats, projectes, experiències d’indagació, destreses de pensament…. 

El #simcrecri_ICEUAB comptarà amb l’aportació d’experts que ens parlaran des de la Filosofia, la Pedagogia, la Ciència, la Lingüística o les Humanitats, però sobretot vol fonamentar-se en l’intercanvi d’experiències d’aula en què es promou el pensament crític.

Segur que hi ha mestres del vostre grup de treball que posen en marxa situacions d’aprenentatge en què pretenen ajudar a desenvolupar el pensament crític en els alumnes. Si és així, volem que vinguin al #simcrecri_ICEUAB a compartir-les i comptem amb tu per encoratjar-los a fer-ho.

Volem incloure presentacions d’experiències tant en format oral com en pòster. Per les dues opcions cal redactar una breu proposta de comunicació. Aquí https://www.uab.cat/web/formacio/formacio-permanent-professorat-no-universitari/simposi-sobre-pensament-critic-comunicacions-1345803814787.html podeu accedir a la informació detallada. El termini de presentació arriba fins al 17 d’abril.

Calendari

marzo 2020

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
 • LIEC
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
 • MiniLIEC
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

1 abril, 2020
 • LIEC

  1 abril, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details

21 abril, 2020
 • MiniLIEC

  21 abril, 2020  11:00 - 13:00
  UAB Facultat de Ciències de l'Educació, Edifici G, Plaça del Coneixement, 08193 Bellaterra (Cerdanyola el Vallès), Barcelona, Espanya

  See more details

6 mayo, 2020
 • LIEC

  6 mayo, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details

19 mayo, 2020
 • MiniLIEC

  19 mayo, 2020  11:00 - 13:00
  UAB Facultat de Ciències de l'Educació, Edifici G, Plaça del Coneixement, 08193 Bellaterra (Cerdanyola el Vallès), Barcelona, Espanya

  See more details

3 junio, 2020
 • LIEC

  3 junio, 2020  18:00 - 20:00
  Sala de Juntes Facultat de Ciències de l'Educació

  See more details