Durant la sessió d’ahir vam poder reflexionar sobre dues activitats que permeten comparar arguments per tal de posicionar-se al voltant de dues situacions controvertides: la homeopatia i la fractura hidràulica per obtenir gas natural. Aquestes dues propostes d’activitats van fomentar una interessant reflexió sobre quina utilitzat i quin tipus de discussions poden aparèixer a l’aula arrel d’aquestes.
Primerament, Conxita Márquez va recuperar les idees sobre el pensament crític que ens va presentar Begonya Oliveras en la sessió de novembre sobre els elements principals per pensar i dissenyar actvititats que fomentin el pensament crícic. Us deixem la presentació de la Begonya de novembre:
A continuació, en Jordi Domènech ens va proposar utilitzar una balança d’arguments per veure a quin tipus d’arguments li domen més importància a l’hora de posicionar-nos sobre la homeopatia. A partir d’aquesta balança vam poder conèixer quin és el nostre perfil epistèmic.
I no només això, vam poder calcular quin perfil epistèmic tenim com a grup! Sembla ser que els arguments que tenen més pes per nosaltres són aquells basats en les dades i el model!
Tots els documents utilitzats els podeu trobar a:
Balança d’arguments https://app.box.com/s/cfoqm2jisoiinjnaht3ubfxa85yyq90r
Perfil Epistèmic https://app.box.com/s/f75gipgc2021vp1sj8s28jwc50375ahy
Aquesta activitat ens va portar a una interessant reflexió sobre com es relacionen els diferents tipus d’arguments. Vam reflexionar per exemple de quin tipus serien els arguments de la Navalla d’Occam, que busquen l’explicació més simple i que té gran pes en la Ciència.
També vam valorar la importància de conjugar i equilibrar els diferents tipus d’arguments. Si donem molt de pes als arguments basats en el model, això hauria d’anar modificant i tenir coherencia amb els teus arguments basats en la teva identitat.
En la segona part de la sessió, en Joan Aliberas ens proposar fer una balança d’arguments anotats en tarjetes a favor o en contra de la fractura hidràulica. Us deixem la seva presentació:
Comparant els arguments a favor i en contra sobre la fractura hidràulica i les energies renovables, vam anar colocant les tarjetes més cap als extrems (si tenien molt de pes per nosaltres) i més cap al centre si tenien poc pes. D’aquesta manera els arguments situats més als extrems tenen més efecte en una balança que aquells situats al centre d’aquesta.
Una de les idees que van causar més discussió en relació a les energies renovables va ser la inclusió d’altres arguments a l’equació. Per exemple, es va comentar l’efecte de l’extracció del liti per crear bateries que acumulen l’energia generada per les energies renovables.
Així mateix, es creu que aquesta balança és molt útil al contrastar arguments de persones que tenen posicionamnets diferents. És a dir, veure el teu mapa d’arguments i comparar quins són els clau, els que fan girar la balança cap a un costat o un altre.
Els materials de l’activitat estan disponibles dintre de la Unitat 6 del projecte 12-15!
La sessió va concloure amb deures de Nadal! Pensar en un context controverit per començar el disseny d’una activitat que fomenti el pensament crític! Us deixem la presentació per veure’n més detalls i exemples!