A la quarta sessió d’aquest curs del LIEC la Laura Vila i l’Anna Sardà ens presenten dues activitats d’aula per treballar el pensament crític amb l’alumnat de secundària.
La Laura Vila ens presenta les activitats que ha dissenyat per anar implementant al llarg del curs amb l’objectiu de fomentar el pensament crític. A l’inci de curs, l’alumnat va realitzar un pretest sobre diferents aspectes relatius a la Covid-19 amb preguntes que activaven el pensament crític i preguntes metacognitives en un test multimodal. A partir de l’anàlisi preliminar d’aquests pretest s’han observat algunes dificultats i reptes del pensament crític, creatiu i curós.
Per tal de treballar alguns dels aspectes observats s’estan dissenyant 6 activitats que treballen 6 aspectes diferents del pensament crític:
La Laura també ens comparteix una guia de pensament crític que pot ser útil per dissenyar activitats i que ella ha fet servir per aquest disseny: https://www.criticalthinking.org/resources/PDF/SP-ConceptsandTools.pdf
A més a més, es destaca que en cadascuna d’aquestes activitats es demana explícitament a l’alumnat que expliqui quines habilitats de pensament estan fent servir, promovent la metacognició.
En el torn de comentaris, la Digna comenta la importància del model i del contingut alhora d’emetre judicis, ja que per exemple, hi ha hàbits i costums que són vàlids científicament i hi ha que no.
L’Anna Sardà comenta que ens hem de posar d’acord amb els termes perquè tots ens referim al mateix.
El Julià comenta sobre la possibilitat de fer una base d’orientació per ajudar a l’alumnat a emetre judicis. La Begoña comenta que a posteriori, arrel de les preguntes metacognitives, es podria fer la base després d’aquest primer estudi exploratori.
La Carolina pregunta sobre si canvien la quantitat d’arguments de valor, i si van afegint més arguments científics. La Laura comenta que encara no tenen resultats provisionals sobre això.
La Neus comenta sobre com canviar el fet de donar opinió a passar a fonamentar el que diem és un gran repte.
La Manuela recomana un llibre titulat “El naixement del pensament científic”, ja que també és el naixement del pensament crític.
A la segona part del LIEC l’Anna Sardà ens presenta l’activitat titulada “Cal posar límits a la investigació científica?”. Aquesta activitat parteix d’una piulada i la pregunta si cal posar límits a la investigació científica. A partir d’aquí es proposa visualitzar un vídeo on diferents persones expliquen la seva visió sobre la tècnica crispr, i com des dels seus diferents àmbits la utilitzen. Després de sentir els punts de vista de les diferents persones, es proposa fer una votació per decidir quina persona del vídeo els ha convençut més. Després d’aquesta votació, per grups d’experts analitzaven els tipus d’arguments i fal·làcies que cada persona feia servir, a partir de compartir significats sobre això.
L’activitat finalitza reflexionant posant en comú el treball dels grups d’experts i reflexionant sobre per què creuen que cada personatge diu el que diu i per què els han convençut.
La Neus comenta que treballar aquestes controvèrsies que no son tant blanc o negre tenen un valor per fer ciències.
L’Esteve posa sobre la taula les dificultats per triar quins són els criteris de qualitat que hem de fer servir, i es planteja com un dels reptes que hem d’abordar alhora de dissenyar les nostres activitats sobre pensament crític.
En Julià comenta que seria interessant que poguessin avaluar en altres assignatures si arrosseguen elements d’aquests arguments.
La Laura explica un projecte transversal que tenen al seu institut sobre pensament crític al llarg de diferents assignatures, seguint la idea proposada per en Julià.
L’Esteve comenta la necessitat de treballar el pensament crític des de la infantesa.